Лавандула - отглеждане и грижи в градината

Лавандулата е едно от най-разпознаваемите цъфтящи растения в света, използвано в парфюмерията, козметиката и хранително-вкусовата промишленост, а също така ценено като живописна градинска декорация. Името му идва от латинската дума lavare, което означава да се почиства и се отнася до прочистващите и антисептични свойства на това цвете.

Той идва от средиземноморския район и неговите синьо-виолетови или лилави цветя излъчват интензивен, чувствен аромат, който не може да бъде объркан с нищо. Известен е от древни времена и е използван от древните гърци, евреи и римляни. Расте на Канарските острови, Англия, Китай и Индия, но най-много се свързва с Прованс, където се отглежда масово и създава приказни лилави полета. Въпреки че обича топлината и слънцето, той може да се аклиматизира и в малко по-студени страни като Полша. Перфектен за домашни градини, както и за балкони и первази. Предстоящата пролет е чудесно време да намерите място за това уникално растение сред останалите домашни цветя.

Лавандула - сортове

Въпреки че има над 30 вида лавандула и 300 от нейните сортове, само няколко вида от това растение се използват най-често в градинарството. Те се различават един от друг по формата и размера на цветята и листата и до малка степен по предпочитанията за отглеждане. Най-добре е да изберете един от следните видове за отглеждане в градината.

  • Английската лавандула (теснолистна, медицинска, истинска, Lavandula angustifolia) е най-разпространеният вид лавандула в Полша поради своята устойчивост на замръзване. Образува плътни буци с височина около 50 см, цъфти през юли и август. Листата му са малки, тесни, със сребрист оттенък, а цветята са мънички и могат да варират от бледо лилаво до лилаво.

  • Френската лавандула (Lavandula stoechas) е сорт, който може да понася ниски температури само до -7 градуса по Целзий. Поради тази причина е най-добре да се отглежда в саксии - ако се засади в земята, вероятно ще е едногодишно растение. В характерния за Средиземно море топъл климат той може да достигне височина до 1 метър, но в полските градини обикновено расте само 50 сантиметра. Френските лавандулови съцветия приличат на шиповидни шипове, като на върховете им растат венчелистчета с форма на крило. Цветята могат да бъдат бели, люлякови, лилави, синкави или леко розови, но по-малко ароматни от английския сорт. Цъфти през май и юни, но ако условията са благоприятни, може да цъфти отново през есента.

  • Междинната лавандула (Lavandula x intermedia), наречена лавандула, е създадена от кръстосването на два други вида лавандула. Характеризира се с разкошни съцветия във формата на дълги класове. Достига дори 100 см височина, цъфти от юни до октомври. Той се справя по-добре с излишната влага и е по-малко податлив на сива плесен, отколкото останалата част от това растение. Той зимува в земята, но изисква подходяща защита срещу замръзване.

Кога и как да засадите лавандула в градината?

Лавандуловите разсад са сред най-често срещаните цветя през пролетта на градинските щандове и панаирите на цветя, изкушаващи с обещанието за опияняващ аромат. Някои хора обаче се страхуват, че това растение, свързано с топлите региони на Франция, ще изисква да се култивира и няма да бъде прието в домашна градина. Нищо не може да бъде по-далеч от истината - лавандулата не е много взискателно цвете и за щастие се нуждае главно от слънце , което обикновено изобилства през лятото в Полша. В допълнение, теснолистният вид се характеризира с добра устойчивост на замръзване, така че не би трябвало да има особени проблеми с оцеляването в полската зима. Така че, разсад от лавандула в ръката си - време е това уникално растение да се появи във възможно най-много домашни градини през пролетта.

Ако лавандуловият разсад вече е наш, време е да помислим къде да го засадим. Най-добрата позиция е много слънчева и защитена от вятъра - например до стена на къща. Почвата трябва да е лека, добре дренирана, доста плодородна, неутрална или леко алкална, с добро количество калций. Субстратът не трябва да е подгизнал - лавандулата не обича влагата . Ако растението трябва да бъде засадено на по-малко пропусклива почва, на дъното на изкопаната дупка трябва да се постави дренажен слой.

Лавандулата расте енергично, така че е добре да осигурите много място . Ако планирате да засадите лавандула на ред, разстоянието между храстите на теснолистните видове трябва да бъде 40 см, а между отделните редове - 60 см. Междинните храсти с лавандула трябва да бъдат засадени на разстояние 60 cm един от друг, а разстоянието между редовете трябва да бъде приблизително 80 cm. Кога да засаждате лавандула? Това може да се направи както през пролетта, така и в края на лятото. Засадено през един сезон, ще цъфти на следващия и ще радва окото от юли до август.

Друг начин за въвеждане на това растение в градината е засяването му . Лавандуловите семена първо трябва да бъдат стратифицирани, т.е. охладени - за около 2 месеца те трябва да се държат при 3 градуса по Целзий. Най-лесният начин да направите това е да сеете лавандула през ноември на защитено от замръзване семенно легло. Когато разсадът достигне височина 5 см (най-късно в средата на май), те трябва да бъдат ватирани - отделени и трансплантирани на избрано място. Трябва обаче да се има предвид, че лавандулата ще цъфти едва на следващата година след засяването.

Поливане и торене на лавандула в градината

Лавандулата, която е дом на слънчеви и топли страни, е адаптирана да издържа на суша. Прекомерната влага не му помага, така че поливането на лавандулата трябва да се извършва много пестеливо и на дълги интервали - накисването на растението може да доведе до развитие на гъбични заболявания, например сива плесен, проявяваща се с покафеняване на леторастите и листата. Само прясно засадени храсти се нуждаят от повече вода, но няколкогодишни екземпляри с добре развита коренова система ще се справят добре с минимално напояване - само в периоди без дъжд.

Лавандулата също не се нуждае от специално торене. От време на време можете да го подхранвате със смес от торове , но внимавайте с торове, които бързо отделят азот - те могат да причинят прекомерен растеж на зелените части на растението. През есента си струва да варовите субстрата , което ще помогне да се поддържа алкалното рН на почвата, което се харесва на растението.

Как и кога да режете лавандула?

Подрязването е една от най-важните дейности за грижа за лавандулата, тъй като насърчава буйния растеж на растенията. Първият разрез за сезона трябва да се направи през пролетта преди цъфтежа на лавандулата, т.е. през април / май . След това издънките се подрязват доста силно, поне с 10 см - според някои растението трябва да се съкрати още по-радикално, дори наполовина от височината му. Благодарение на това подрязване лавандулата ще започне интензивно да покълва млади издънки и в резултат ще започне да се разклонява добре.

Втората тапицерия трябва да бъде малко след като лавандулата избледнее, в края на лятото или началото на есента. Как да режем лавандула, след като е цъфнала? В този случай е достатъчно внимателно да отрежете сухите съцветия - отрязването на лавандулата за зимата ще насърчи растението да расте по-пищно през следващия сезон. Когато подрязвате растението, не забравяйте да му придадете куполна форма - освен естетическата стойност, това ще помогне за равномерното му разклоняване.

Зимуваща градинска лавандула

Поради произхода си, лавандулата определено е термофилно растение и ниските температури не са най-добрите условия за нея. Докато теснолистната лавандула все още може да издържа на силни студове, междинната лавандула е деликатно растение. Независимо от вида си струва да приготвите лавандула за студените месеци. На първо място , трябва да се засили - ще бъде полезно да се оплоди с калий , което ще ускори лигнификацията на стъблата на растението и съхранението на хранителни вещества. Правилното подрязване през сезона е вторият важен фактор, който определя оцеляването на зимните растения .

Покрийте по-чувствителните сортове лавандула с нетъкан агротекстил за зимата , особено ако растението е засадено в лошо защитена земя, склонна към силни, изсушаващи ветрове. Не забравяйте обаче да не покривате лавандулата през всички студени месеци, а само в онези дни, когато има силна слана, съчетана със слънце и интензивен вятър.

Лавандула в градината - вдъхновение

Поради естетическата си стойност лавандулата се използва за украса на градински лехи и алпинеуми, използва се за оформяне на граници и засаждането й на големи групи и по-малки буци . Изглежда най-красиво, когато се комбинира с храсти и цветя с нежни, пастелни цветове - растения с по-интензивни цветове биха могли да я завладеят и да я отвлекат от финия й чар. Той ще се съчетае добре с розови храсти, мащерка, морозник, карамфил или буци декоративни треви. Той се вписва в селски и провансалски елементи - ще работи в композиции с тухлени стени и каменни стени, ще се настани под плетена ограда или по пътека от пясъчник. Струва си да засаждате на места, където членовете на домакинството прекарват много време през лятото - неговият аромат ще направи вашата почивка по-приятна, ще привлече пеперуди и пчели и ще изплаши обезпокоителните комари.

Лавандула - козметични свойства

В търговската мрежа лавандулата се отглежда главно заради нейното ценно масло, което се получава чрез парна дестилация от венчелистчетата и стъблата на растението. За този процес най-често се използва теснолистната лавандула - тя дава етерично масло със сладникав тон, идеално за ароматизиране на сапуни, лосиони, парфюми, тоалетни води и друга козметика. Френската лавандула също се оценява, въпреки че ароматът й е малко по-остър, богат на терпентинови тонове. Съществува и т.нар Масло от спайка, приготвено от лавандулова спика (Lavandula latifolia) с аромат, напомнящ на розмарин и камфор - използва се главно за придаване на аромат на по-евтини видове сапуни.

Лавандула - кулинарни свойства

Въпреки че лавандулата се свързва главно с козметика и градинарство, това не е единственото й приложение. Ароматният нектар, произведен от цветята на това растение, привлича пчели, които произвеждат висококачествен мед от него. Сухите му цветя могат да се използват като подправка за месо, риба и зеленчуци - самостоятелно или в комбинация с мащерка, чубрица, босилек или риган, т.е. билки, включени в провансалската смес. За повече екзотика можете също да опитате да приготвите своя ароматна мароканска смес Ras El Hanout, получена от комбинацията от лавандула, наред с други със смлени розови листенца, канела, кардамон, бахар, джинджифил и кориандър.

** Лавандулата може да се използва и за ароматизиране на захар и зехтин ** - няколко цъфтящи клонки на растението ще са достатъчни за няколко седмици ...

Лавандулата може да се използва и за ароматизиране на захар и зехтин - няколко цъфтящи клонки на растението са достатъчни за няколко седмици, за да бъдат потопени в контейнер с тези добавки. Сухи цветя също могат да се добавят към чай, печени изделия и сладолед, както като декорация, така и като ароматизираща съставка. Лавандулата придава на ястията свежа, леко цитрусова нотка с освежаващ ефект, но поради интензивния си вкус, внимавайте да не доминирате в ястието.

Когато използвате домашна лавандула, уверете се, че сортът е годен за консумация и че растението не е било напръскано с противогъбични средства. Също така не е препоръчително да се яде лавандула, закупена в цветарски магазин, тъй като този тип продажба включва растения, които служат само като декоративни и ароматни растения. За домашната лавандула листата трябва да се събират за сушене, преди растението да започне да цъфти, докато цветята са най-ценни непосредствено преди цъфтежа и могат да се използват както пресни, така и сушени.

Лавандула - ароматерапия и билколечение

Релаксиращите, успокояващи и отпускащи свойства на лавандулата правят маслото й използвано за масажни и релаксиращи вани . Понякога се използва за облекчаване на безпокойство и стрес и за борба с безсънието. Той загрява и обезболява, успокоява ревматоидни и менструални заболявания. Лавандуловите инхалации успокояват главоболието и мигрената, причинени от стрес, а благодарение на бактерицидните свойства на растението, те помагат в борбата с респираторните инфекции. Настойките от лавандула се препоръчват при храносмилателни проблеми.