Засадете лавандула в градината

Posted on
Автор: Peter Berry
Дата На Създаване: 19 Lang L: none (month-012) 2021
Дата На Актуализиране: 4 Април 2024
Anonim
Засаждане на лавандула
Видео: Засаждане на лавандула

Съдържание



Засадете лавандула в градината

Лавандулата е идеална за градината по много причини. Цветята и листата на растението могат да се използват за чайове, ароматни сашета или като подправка в кухнята, в допълнение, лавандулата е популярно фуражно растение за пчели, пчела и пеперуди. Освен това интензивно ароматизираният храст премахва вредители като листни въшки от съседни растения - съвсем освен факта, че буйните и цветни цъфтящи растения са истинско украшение.

Харди лавандула за градината

Въпреки това, не всички от приблизително 25 до 30 вида лавандула могат лесно да бъдат засадени в градината, в края на краищата, само сортовете истинска лавандула в Германия са издръжливи. По-специално, Schopflavendel с радост се засажда поради отличителната си форма на цветя, както и доста високия Speiklavendel не понася студ и следователно не трябва да презимува на открито. Следните сортове са подходящи за засаждане и зимуване в градината поради относителната им нечувствителност към студа:


Споменатите сортове са изключително истинска лавандула. Сортовете лавандин (Lavandula intermedia) са само зимно издръжливи, но не и издръжливи. Те включват такива атрактивни сортове като белоцветната лавандула "Еделвайс", виолетовата "Гросо" или светлосинята "Хидкоте гигант".

Правилното място за градинска лавандула

Освен доброто разнообразие, местоположението трябва да е точно.Лавандулата се нуждае от пълно слънце, закътано място в градината. На частично засенчени или дори сенчести места няма да се радвате дълго на вашите растения. В допълнение, почвата трябва да е пропусклива и бедна на хранителни вещества, поради което лавандулата вирее отлично в скали или камъчета. Растението се чувства най-комфортно в южно изложение, може би върху несенчеста, затопляща се стена на къщата.

Розите и лавандулата вървят ли заедно?

Лавандулата често се рекламира като идеалния спътник на розата, но тези две растения се вписват визуално, но не и по отношение на техните нужди заедно. Розите се нуждаят от богата на хранителни вещества влажна почва и трябва да се наторяват редовно - при тези условия обаче лавандулата се усвоява бързо. Затова трябва да засадите поне култивирани рози и лавандула с известно разстояние, а също така да подготвите почвата за лавандула съответно. За дивите рози от друга страна нещата изглеждат малко по-различно, защото имат сходни изисквания като лавандулата.


Отглеждане на лавандула в градината

Грижата за градинската лавандула не е сложна. Нито растението трябва редовно да се полива или тори. Необходима е само редовна подрязване през пролетта и евентуално през лятото, така че лавандулата да не се лигнифицира във времето. Освен това трябва веднъж годишно да обогатявате земята с малко вар.

Съвети и трикове

По-специално за култивирани рози като придружител са подходящи дамската мантия и кранове. Те имат подобни изисквания към местоположението и грижите и процъфтяват по подобен начин буйни.

IJA