7 приложения на лавандулата

Тайни семейни рецепти за здраве и красота - как да бъдем в полза на другите.

7 приложения на лавандулата

Мнениеот Margo » 22 Ное 2011, 15:29

Предполагам, че няма човек, който да не е виждал и използвал лавандула. Ароматът и е много лек и не натрапчив и се използва за направата на сапуни и свещи. Освен в козметиката лавандулата намира приложение и в козметиката, в готвенето и за направата на лекарства.
Предлагам ви 7 от най-ефективните методи за използване на лавандулата:

Лавандула.jpg
Лавандула.jpg (19.46 KiB) Прегледано 5873 пъти


За облекчаване на стреса

Ежедневието ни поставя пред какви ли не изпитания и предизвикателства и в края на работния ден се чувстваме като изтискани. Само едно вдъшване на аромата на лавандула и веднага се събуждат от успокояващия аромат и връхлитащото ни отпускащо чувство.Ароматерапията разчита на ароматното масло от лавандула за успокояване на състояния като тревожност и стрес. Ако си запалим лавандулова свещ или добавим няколко капки ароматно масло от лавандула към крема си за ръце, това е достатъчно, за да вдишаме успокояващия аромат и да бъдем обзети от чувството на отпускане.

За лечение на кожата

Маслото от лавандула е антисептично и противогъбично, което го прави натурално лекарство при проблеми с кожата, акне, белези, порязвания, слънчево изгаряне и псориазис.

За намаляване на косопада

Едно изследване открило, че, ако хората, страдащи от alopecia areata (заболяване, причиняващо неравномерно окапване на косата), правят маски на скалпа си с лавандулово масло, това допринася за поникването на нова коса.

За подобряване качеството на съня

Вместо предписваните лекарства срещу безсъние можем да се насладим на естественото отпускащо действие на лавандулата. Един масаж с масло от лавандула може да подобри качеството на съня ни, което ще ни помогне да се събудим на следващата сутрин добре отпочинали.

Като репелент против насекоми

За да се предпазим от летните насекоми по естествен начин, можем да се възползваме от свойствата на лавандулата и да намажем кожата си с нея. Маслото от лавандула съдържа гераниол -съставка, която прогонва хапещите насекоми. Лавандулата може да увеличи чувствителността на кожата към светлината, затова е още по-важно да сме на сянка и да ползваме силен слънцезащитен крем.

За облекчаване на мускулни болки

Независимо дали сме прекалили с натоварването във фитнеса, или сме плевили твърде дълго градината, ако втрием с масажиращи движения малко масло отлавандула върху ставите и мускулите, това ще облекчи болката по-успешно от другите лекарства. Дори само ароматът на лавандулата ще разсее съзнанието ни от болящите мускули.

За печене

Да, с лавандула може и да се готви. Ако в следващото тесто за бисквити сложим лъжичка изсушена лавандула, сладките ни ще са украсени с лилави лунички и ще изглеждат толкова елегантно, че всеки ще ни пита за тайната съставка, която е превърнала този обикновен десерт в кулинарно изкушение.
Надявам се да е интересна темата, която поставих?! ;)
Margo
 
Мнения: 691
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

Re: 7 приложения на лавандулата

Мнениеот valiart » 22 Ное 2011, 21:37

Обожавам, аромата на лавандулата!:)
Аватар
valiart
 
Мнения: 1138
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: 7 приложения на лавандулата

Мнениеот Forman » 23 Ное 2011, 11:28

Наистина действа успокояващо. Връзка лавандула в гардероба пази от молци цяла година и ароматизира приятно дебелите зимни дрехи!
Аватар
Forman
 
Мнения: 199
Регистриран на: 16 Ное 2011, 09:46

Re: 7 приложения на лавандулата

Мнениеот radowen » 23 Ное 2011, 12:05

А аз съм чела, че при неспокойни деца капчица-две лавандула на възглавничката им действа за по-добър сън:)
radowen
 
Мнения: 186
Регистриран на: 08 Ное 2011, 18:24

Re: 7 приложения на лавандулата

Мнениеот сиско » 27 Ное 2011, 16:10

Ето това трябва да го пробвам на възглавничката на детето, много неспокойно спи, а и ухае приятно.
сиско
 
Мнения: 341
Регистриран на: 18 Окт 2011, 16:03

Re: 7 приложения на лавандулата

Мнениеот valiart » 27 Ное 2011, 23:55

Може малки декоративни възглавнички да се напълнят със сухи ароматни билки също така. Отново ще действат успокояващо:)
Аватар
valiart
 
Мнения: 1138
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: 7 приложения на лавандулата

Мнениеот Margo » 28 Ное 2011, 11:43

Лавандулата както вече споменахте се използва и в козметиката, се използват листата на лавандулата, от които се приготвя етерично масло.
Въпросното масло можете да използвате за успокоение на нервната система. В същото време, то премахва спазмите в гладката мускулатура, като по този начин действа болкоуспокояващо и дезинфектиращо. Именно на това действие на растението се дължи и свойството му да лекува главоболие, като най-ефикасно е лечебното му действие по отношение на болките в областта на главата, предизвикани от мигренозен пристъп.
Наред с този си ефект, лавандулата е позната и заради свойството да помага при безсъние, при неврастения и прекомерна възбуда.Препоръчителна е употребата на билката и при газове в червата и стомашно-чревни колики.
Външно лавандула се прилага и под формата на бани, които имат успокояващ ефект, напълнете си една вана, капнете няколко капки от етеричното масло и се насладете на една отпускаща и релаксираща терапия.
Margo
 
Мнения: 691
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

Re: 7 приложения на лавандулата

Мнениеот nadia_emo » 01 Дек 2011, 00:45

На мен ми става лошо от етерични масла :|
Медицински център "Пентаграм" е съвременна клиника, предлагаща отлично качество на медицинските услуги и персонално внимание към всеки пациент.

Имунофан
nadia_emo
 
Мнения: 1
Регистриран на: 01 Дек 2011, 00:02

Re: 7 приложения на лавандулата

Мнениеот tweety » 01 Дек 2011, 12:41

nadia_emo написа:На мен ми става лошо от етерични масла :|

Обожавам аромата на лавандула, дори преди много ползвах омекотител за дрехи на Ленор - лавандула и лайка. Наистина успокоява, добре, че не ми прилошава от него :lol: Обожавам го!
tweety
 
Мнения: 348
Регистриран на: 15 Ное 2011, 10:04

Re: 7 приложения на лавандулата

Мнениеот valiart » 03 Дек 2011, 21:23

И аз обожавам аромата й. Наскоро си взех козметика с лавандула и жасмин - истинска наслада за тялото и душата!:)
Аватар
valiart
 
Мнения: 1138
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Следваща

Назад към Домашен лекар

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron