zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7 начина да използваме лавандулата като домашен лек



7 начина да използваме лавандулата като домашен лек

Маслото от лавандула успокоява и широко се ползва от традиционната медицина за различни състояния.

здраве.bg

За мнозина вероятно е изненадващо, но лавандулата всъщност е нещо повече от аромат, използван за направата на сапуни и свещи. Оказва се, че има много начини лавандулата да се прилага като лекарство, както и в готвенето – и това се практикува от векове. Ето някои от най-ефективните методи за използване на лавандулата.

За облекчаване на стреса

Ако някога сме помирисвали свежа лавандула, знаем, че сетивата ни веднага се събуждат от успокояващия аромат и връхлитащото ни отпускащо чувство. Ароматерапията разчита на ароматното масло от лавандула за успокояване на състояния като тревожност и стрес. Ако си запалим лавандулова свещ или добавим няколко капки ароматно масло от лавандула към крема си за ръце, това е достатъчно, за да вдишаме успокояващия аромат и да бъдем обзети от чувството на отпускане.

За лечение на кожата

Маслото от лавандула е антисептично и противогъбично, което го прави натурално лекарство при проблеми с кожата, акне, белези, порязвания, слънчево изгаряне и псориазис.

За намаляване на косопада

Едно изследване открило, че, ако хората, страдащи от alopecia areata (заболяване, причиняващо неравномерно окапване на косата), правят маски на скалпа си с лавандулово масло, това допринася за поникването на нова коса.

За подобряване качеството на съня

Вместо предписваните лекарства срещу безсъние можем да се насладим на естественото отпускащо действие на лавандулата. Един масаж с масло от лавандула може да подобри качеството на съня ни, което ще ни помогне да се събудим на следващата сутрин добре отпочинали.

Като репелент против насекоми

За да се предпазим от летните насекоми по естествен начин, можем да се възползваме от свойствата на лавандулата и да намажем кожата си с нея. Маслото от лавандула съдържа гераниол...

 
добави в:
 
Още по темите:
aлтернативи    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.