За този блог
Гласове: 21
Постинг
25.01.2009 03:26 -
Полезни съвети за някой билки
Лавандула
Лавандулата е етерично растение, което може да се отглежда и в домашни условия. Освен в градина тя може да се гледа и в саксия, за да ни е винаги под ръка, когато се наложи да изсушим от цветовете и, за да предпазим дрехите в гардероба си от молци.
Освен предпазващо дрехите ни действие, лавандулата има свойствата да успокоява неврози, неврастении, сърдечна невроза, както и дезинфектиращо действие. Пие се под форматата на чай.
Приложения на лайката при възпаления Лайката е една от често срещаните и известни билки у нас. Сигурно няма семейство, което поне веднъж да не я и езползвало. Добре е винаги да имаме от лайката под ръка заради противовъзпалителното и смекчаващо действие, в случай на грип, простудни заболявания, ангини. Пие се отвара от лайка или чай. При възпалителни заболявания на устната кухина е добре да се прави гаргара с нея, при гнойни ангини е хубаво да се направи гаргара с чай от лайка и лъжичка сода бикарбонат прибавена към чая, заради антисептичното действие на комбинацията.
В козметичната индустрия, лайката се използва за изрусяване на косата и поддържането на свежеста на кожата. Приложението и е под формата на запарка или студен извлек.
С лайката се мажат труднозарастващи рани, или се правят промивки при бяло течение, където помага поради своето противовъзпалително действие. Прилага се и при възпаление на лигавица на очите, ануса и при хемороиди. При белодробни инфекции може да правите инхалации и гаргара с чай от лайка.
Лайката носи латинското наименование Matricaria recutita или Chamomilla recutita (има 20 под вида), а в България е известна и като "лайкучка". Расте в запустели и по-види райони, изоставени места, а също можете да я видите и край пътищата. Разпространена е в цяла България до височина около 1000 метра надморска височина.
ХИМИЧЕН СЪСТАВ
Лайката има богат химичен състав и трябва да се употребява с повишено внимание. Маслото от лайка съдържа естествен парафин, сесквитерпени от кадиненов тип, каприлова, нонилова и изолерианова киселина, бизабол, кислородни производни фарнезен и хамазулен. Лайката съдържа още флавонови гликозиди като апин и патулитрин, никотинова и салицилова киселина, глицериди на олеиновата палмитиновата, стеариновата и линоловата киселина, каротини, витамин С и др.
Витамин C от свеж Киселец за тонизиране В киселеца има голямо наличие на витамин С, това прави употребата му тонизираща, а също така има и противоскорбутно действие. Употребата на киселеца е широка, но предимно в готварството. Предимно се използва в прясно състояние като помага при пролетна умора, но за зимата може да се консервира или суши. Киселецът (Rumex acetosa) е многогодишно растение от семейството на лапада *. Разпространен е в цяла Европа и се отглежда отлично като зеленчук с особени хранителни и вкусови качества.
Киселецът може да достигне височина до 60-70 см, има продълговати сочни листа, като горд представител на семейство Лападови.
Листата от киселеца могат да се добавят в салати за подобряване на витаминния състав и подсилване на вкуса. Често се прави на супа и пюрета.
Специфичния вкус на Киселеца идва от неговия химичен състав. Растението съдържа оксалова киселина** и е противопоказно за хора с ревматоидни оплаквания, камъни в бъбреците или пикочния мехур.
* семейство Лападови
Растителното семейство Лападови е покритосеменно и включва 46 рода с над 1000 вида. Най-много са разпространени в умерения климат, въпреки, че някой видове живеят в почти всички части на планетата. Листата им са прости, подредени последователно по стъблата. Някой от популярните родове са Елда, Киселец, Лапад, Ревен, Пипериче и други.
** Оксалова киселина
Оксаловата (1,2-етандиова) киселина кристализира с безцветни кристали във воден разтвор. В големи количества Оксаловата киселина може да парализира нервната система. При загряване с глицерин се получава мравчена киселина.
Индрише за понижаване на кръвното налягане Индришето е растение, което се използва в народната медицина за понижаване на кръвното налягане, за затягане на стомаха при стомашно-чревни разтройства и кръвоспиращо.
Отглежда се в саксия и се използва като подправка за компоти и сладка.
За лечение, листата на индришето се нарязват на ситно и се смесват с мед и лимонов сок за вкус. Преди ядене се взима поедна чаена лъжичка.
Индришето е познато още като Лезетра (Pelargonium roseum). От семейството на мушкатата и здравеца е. Използва се още за лечение на болести на нервната система, гинекологични заболявания, артрит, ревматизъм, изгаряния и др. В козметиката се използва като средство за третиране на кожата.
Чай от Здравец за нервната система Здравецът е билка, която може и се отглежда в градината. Самото име на билката идва от думата здраве, а хората се кичат с нея с пожеланието за зраве. Тя ни е позната и от българския фолклор.
Използват се листата и корените, като действието на чаят е успокоително за нервната система, понижаващо кръвното налягане, а също може да се използва като сънотворно.
Настойката от здравец се прави по следния начин: една чаена лъжичка от билката се прибавя към 250 мл. студена вода, в продължение на 8 часа. Пие се три пъти на ден преди ядене, а ако не ви се занимава с направата на отварата можете да изяждате по едно листо от здравец на нейно място.
Здравеца (Geranium) е растение от голямо семейство. Има над 400 вида родове - едногодишни, двугодишни и целогодишни растения. Може да го срещнете както в умерения, така и във високите части на тропичния пояс.
По-разпространените опитомени родове от семейството Здравец са Блатен здравец (Geranium palustre), Бохемски здравец (Geranium bohemicum), Едростълбчест здравец (Geranium macrostyllum). Горските им братовчеди с висока популярност са: Гълъбов здравец, Блестящ здравец, Нежен здравец, Насеченолистен здравец и много други.
В България има повече от пет села, които носят името Здравец, вероятно заради широкото му разпространение и популярност сред всички поколения българи.
Горската ягода - вкусен деликатес и билка за сърцето Горската ягода е толкова добре познато и любимо на почти всички любители на природата растение, чиито плодове са много полезни за малки деца и възрастни хора.
Познато е на всички и от вкусните сладка на баба, но не всички знаят, че горската ягода е и билка, на която се използват листата.
Сезона на цъфтене на горската ягода е късната пролет и лятото.
Берат се листата и се сушат, а чаят се приготвя чрез запарването им с вряла вода. Билката подобрява работата на сърцето и леко понижава кръвното налягане за това се препоръчва за хора със сърдечно-съдови болести.
Горската ягода (Fragaria vesca) може да расте както в по-сухи, така и в по-влажни райони в ниски и средновисоки части на релефа. Може да я намерите в широколистни, както и иглолистни гори в цяла България. Много хора я опитомяват като я засаждат в градините си заради вкусовите и лечебните и свойства, отдавна известни на народната медицина.
Свежа полезна салата от глухарче Използването на глухарчето у нас не се срещаше често за разлика от употребата му в чуждестранната кухня, но на последък се употребата му навлиза и в българската кухня, под формата на салата, която е много полезна и витаминозна особено през ранната пролет. Използват се младите листа, а приготвянето е както на традиционната салата от маруля.
Настойката, която се прави от глухарче се приготвя от 1 лъжица нарязани от него корени, запарени с 250 мл. вода. Кисне няколко часа, а свойствата на настойката са подобряване на функциите на стомашните жлези и увеличаване на секрецията им. Използва се като слабително.
Облекчете натоварването на мозъка и сърцето с глог Глога е храст, който расте предимно в нашите гори. Цветовете и плодовете на глога се използват предимно в народната медицина, но може да се закупи от аптеките и екстракт от глог.
Ефектът от консумирането на глога е стимулиращ и може да се използва при умствено претоварване или при сърдечна недостатъчност, а екстрактът се пие на капки и въздейства за понижаване на кръвното налягане.
От плодовете и цветовете на глога се прави настойка, която се пие като чай. Една супена лъжица от глога се запарва с 250 мл. вряла вода, като се пие три пъти дневно в продължение на един месец.
Моркова е полезен за зрението, косата и имунната система Пресните корени от моркови съдържат голямо количество витамин А, който е полезен за зрението и косата. Сокът от моркови действа регенериращо и общоукрепващо за имунната система на човешкото тяло.
Добре е веднъж годишно да се прави един курс за общо укрепване на организма. Курсът представлява изцеждане и изпиване на една чаша сок от моркови всяка сутрин в продължение на две – три седмици, но не е желателно да се пие за по-дълги периоди от време защото кожата придобива леко оранжев цвят.
Морковите са една от препоръчваните противоканцерогенни храни. Добре е да се приемат в прясно състояние под формата на салата, която да се консумира веднага, след като е направена.
Невен Повечето хора гледат на невена, само като на красиво градинско цвете и не подозират за лечебните му свойства. Невенът има слабо успокоително влияние, но ярките му оранжеви, цветни кошнички действат противовъзпалително, противомикробно и регенеративно. Отварата от него се използва като маска за лице, топлите и студени компреси от отварата действат добре против торбички под очите.
Билката помага и при възпалителни процеси на лигавицата в устната кухина и стомашночревния тракт. Използва се като отвара, извлек, тинктура, а настойката се прави в съотношение 1:5 със силна ракия и се пие по 30 капки три пъти дневно.
Освен предпазващо дрехите ни действие, лавандулата има свойствата да успокоява неврози, неврастении, сърдечна невроза, както и дезинфектиращо действие. Пие се под форматата на чай.
Приложения на лайката при възпаления Лайката е една от често срещаните и известни билки у нас. Сигурно няма семейство, което поне веднъж да не я и езползвало. Добре е винаги да имаме от лайката под ръка заради противовъзпалителното и смекчаващо действие, в случай на грип, простудни заболявания, ангини. Пие се отвара от лайка или чай. При възпалителни заболявания на устната кухина е добре да се прави гаргара с нея, при гнойни ангини е хубаво да се направи гаргара с чай от лайка и лъжичка сода бикарбонат прибавена към чая, заради антисептичното действие на комбинацията.
В козметичната индустрия, лайката се използва за изрусяване на косата и поддържането на свежеста на кожата. Приложението и е под формата на запарка или студен извлек.
С лайката се мажат труднозарастващи рани, или се правят промивки при бяло течение, където помага поради своето противовъзпалително действие. Прилага се и при възпаление на лигавица на очите, ануса и при хемороиди. При белодробни инфекции може да правите инхалации и гаргара с чай от лайка.
Лайката носи латинското наименование Matricaria recutita или Chamomilla recutita (има 20 под вида), а в България е известна и като "лайкучка". Расте в запустели и по-види райони, изоставени места, а също можете да я видите и край пътищата. Разпространена е в цяла България до височина около 1000 метра надморска височина.
ХИМИЧЕН СЪСТАВ
Лайката има богат химичен състав и трябва да се употребява с повишено внимание. Маслото от лайка съдържа естествен парафин, сесквитерпени от кадиненов тип, каприлова, нонилова и изолерианова киселина, бизабол, кислородни производни фарнезен и хамазулен. Лайката съдържа още флавонови гликозиди като апин и патулитрин, никотинова и салицилова киселина, глицериди на олеиновата палмитиновата, стеариновата и линоловата киселина, каротини, витамин С и др.
Витамин C от свеж Киселец за тонизиране В киселеца има голямо наличие на витамин С, това прави употребата му тонизираща, а също така има и противоскорбутно действие. Употребата на киселеца е широка, но предимно в готварството. Предимно се използва в прясно състояние като помага при пролетна умора, но за зимата може да се консервира или суши. Киселецът (Rumex acetosa) е многогодишно растение от семейството на лапада *. Разпространен е в цяла Европа и се отглежда отлично като зеленчук с особени хранителни и вкусови качества.
Киселецът може да достигне височина до 60-70 см, има продълговати сочни листа, като горд представител на семейство Лападови.
Листата от киселеца могат да се добавят в салати за подобряване на витаминния състав и подсилване на вкуса. Често се прави на супа и пюрета.
Специфичния вкус на Киселеца идва от неговия химичен състав. Растението съдържа оксалова киселина** и е противопоказно за хора с ревматоидни оплаквания, камъни в бъбреците или пикочния мехур.
* семейство Лападови
Растителното семейство Лападови е покритосеменно и включва 46 рода с над 1000 вида. Най-много са разпространени в умерения климат, въпреки, че някой видове живеят в почти всички части на планетата. Листата им са прости, подредени последователно по стъблата. Някой от популярните родове са Елда, Киселец, Лапад, Ревен, Пипериче и други.
** Оксалова киселина
Оксаловата (1,2-етандиова) киселина кристализира с безцветни кристали във воден разтвор. В големи количества Оксаловата киселина може да парализира нервната система. При загряване с глицерин се получава мравчена киселина.
Индрише за понижаване на кръвното налягане Индришето е растение, което се използва в народната медицина за понижаване на кръвното налягане, за затягане на стомаха при стомашно-чревни разтройства и кръвоспиращо.
Отглежда се в саксия и се използва като подправка за компоти и сладка.
За лечение, листата на индришето се нарязват на ситно и се смесват с мед и лимонов сок за вкус. Преди ядене се взима поедна чаена лъжичка.
Индришето е познато още като Лезетра (Pelargonium roseum). От семейството на мушкатата и здравеца е. Използва се още за лечение на болести на нервната система, гинекологични заболявания, артрит, ревматизъм, изгаряния и др. В козметиката се използва като средство за третиране на кожата.
Чай от Здравец за нервната система Здравецът е билка, която може и се отглежда в градината. Самото име на билката идва от думата здраве, а хората се кичат с нея с пожеланието за зраве. Тя ни е позната и от българския фолклор.
Използват се листата и корените, като действието на чаят е успокоително за нервната система, понижаващо кръвното налягане, а също може да се използва като сънотворно.
Настойката от здравец се прави по следния начин: една чаена лъжичка от билката се прибавя към 250 мл. студена вода, в продължение на 8 часа. Пие се три пъти на ден преди ядене, а ако не ви се занимава с направата на отварата можете да изяждате по едно листо от здравец на нейно място.
Здравеца (Geranium) е растение от голямо семейство. Има над 400 вида родове - едногодишни, двугодишни и целогодишни растения. Може да го срещнете както в умерения, така и във високите части на тропичния пояс.
По-разпространените опитомени родове от семейството Здравец са Блатен здравец (Geranium palustre), Бохемски здравец (Geranium bohemicum), Едростълбчест здравец (Geranium macrostyllum). Горските им братовчеди с висока популярност са: Гълъбов здравец, Блестящ здравец, Нежен здравец, Насеченолистен здравец и много други.
В България има повече от пет села, които носят името Здравец, вероятно заради широкото му разпространение и популярност сред всички поколения българи.
Горската ягода - вкусен деликатес и билка за сърцето Горската ягода е толкова добре познато и любимо на почти всички любители на природата растение, чиито плодове са много полезни за малки деца и възрастни хора.
Познато е на всички и от вкусните сладка на баба, но не всички знаят, че горската ягода е и билка, на която се използват листата.
Сезона на цъфтене на горската ягода е късната пролет и лятото.
Берат се листата и се сушат, а чаят се приготвя чрез запарването им с вряла вода. Билката подобрява работата на сърцето и леко понижава кръвното налягане за това се препоръчва за хора със сърдечно-съдови болести.
Горската ягода (Fragaria vesca) може да расте както в по-сухи, така и в по-влажни райони в ниски и средновисоки части на релефа. Може да я намерите в широколистни, както и иглолистни гори в цяла България. Много хора я опитомяват като я засаждат в градините си заради вкусовите и лечебните и свойства, отдавна известни на народната медицина.
Свежа полезна салата от глухарче Използването на глухарчето у нас не се срещаше често за разлика от употребата му в чуждестранната кухня, но на последък се употребата му навлиза и в българската кухня, под формата на салата, която е много полезна и витаминозна особено през ранната пролет. Използват се младите листа, а приготвянето е както на традиционната салата от маруля.
Настойката, която се прави от глухарче се приготвя от 1 лъжица нарязани от него корени, запарени с 250 мл. вода. Кисне няколко часа, а свойствата на настойката са подобряване на функциите на стомашните жлези и увеличаване на секрецията им. Използва се като слабително.
Облекчете натоварването на мозъка и сърцето с глог Глога е храст, който расте предимно в нашите гори. Цветовете и плодовете на глога се използват предимно в народната медицина, но може да се закупи от аптеките и екстракт от глог.
Ефектът от консумирането на глога е стимулиращ и може да се използва при умствено претоварване или при сърдечна недостатъчност, а екстрактът се пие на капки и въздейства за понижаване на кръвното налягане.
От плодовете и цветовете на глога се прави настойка, която се пие като чай. Една супена лъжица от глога се запарва с 250 мл. вряла вода, като се пие три пъти дневно в продължение на един месец.
Моркова е полезен за зрението, косата и имунната система Пресните корени от моркови съдържат голямо количество витамин А, който е полезен за зрението и косата. Сокът от моркови действа регенериращо и общоукрепващо за имунната система на човешкото тяло.
Добре е веднъж годишно да се прави един курс за общо укрепване на организма. Курсът представлява изцеждане и изпиване на една чаша сок от моркови всяка сутрин в продължение на две – три седмици, но не е желателно да се пие за по-дълги периоди от време защото кожата придобива леко оранжев цвят.
Морковите са една от препоръчваните противоканцерогенни храни. Добре е да се приемат в прясно състояние под формата на салата, която да се консумира веднага, след като е направена.
Невен Повечето хора гледат на невена, само като на красиво градинско цвете и не подозират за лечебните му свойства. Невенът има слабо успокоително влияние, но ярките му оранжеви, цветни кошнички действат противовъзпалително, противомикробно и регенеративно. Отварата от него се използва като маска за лице, топлите и студени компреси от отварата действат добре против торбички под очите.
Билката помага и при възпалителни процеси на лигавицата в устната кухина и стомашночревния тракт. Използва се като отвара, извлек, тинктура, а настойката се прави в съотношение 1:5 със силна ракия и се пие по 30 капки три пъти дневно.
Няма коментари
Търсене
Блогрол
1. моята колекция
2. цъкни ме
3. Моят град
4. Цъкни ме 2
5. Животинчето ми
6. НОВО
7. Гладиаторииии
8. gladiator
9. cykni
2. цъкни ме
3. Моят град
4. Цъкни ме 2
5. Животинчето ми
6. НОВО
7. Гладиаторииии
8. gladiator
9. cykni