Хиляди декари с лавандула са обявени в агенции и сайтове за недвижими имоти в Добричка област. Краят на лилавата приказка е придружен с обяви, чрез които се предлагат огромни количества лавандулово масло от различни реколти, придружени с анализи за пестициди, сертификати за биологично производство и други.

Гласувайте: Настоявате ли за коригиране на Стратегическия план преди Кампания 2023?

На свой ред производителите на разсад също пускат хиляди бройки от различните сортове лавандула, към които доскоро имаше сериозен интерес и които масово се сееха в Североизточна България. За да е по-пълна и красноречива картината, започна и тоталното разпродаване на специализирана техника, пригодена за обгрижване и косене на етерично-маслената култура. 

Оферти има, но движение по тях – не.

Всичко това води до въпроса – загина ли един перспективен сектор, който през последните 10 години преживя бурен разцвет?

Суровите цифри са показателни. През лятото на 2022 г. в Добруджа, регионът с най-сериозен бум през последните 10 години в отглеждането на лавандула и производството на лавандулово масло, бяха реколтирани едва 66 000 дка. Година по-рано площите с ароматната билка бяха близо 100 000 дка. В национален мащаб данните показват, че трайните насаждения от лавандула у нас са намалели с 16 % пpeз 2022 г. 

Mнoгo oт мaлĸитe пpoизвoдитeли са категорични, че нямa дa издъpжaт за пopeднa гoдинa дa paбoтят нa зaгyбa и това логично води до отказа им от културата, придружен съответно с продажби – на декари, килограми масло, техника. Колкото и да е стегнат пазарът на основните зърнени култури през последните месеци, при етерично-маслените култури има тотален колапс. Производители от Добричко споделят, че нямат продаден нито грам масло по простата причина, че търговците нямат никакъв интерес към произведените количества.  

А стопанската година завърши със сравнително добри добиви от 10-12 кг лавандулово масло от декар при 600-800 кг лавандулов цвят от декар. Така производителите натрупаха поредните непродадени количества масло. След рекордния бум през 2018 г., когато килограм от ароматната течност достигна 250-280 лв./кг, на следващата година последва рязък спад до 40-50 лв./кг. До момента промяна няма. 

През последните години процесите в сектора на етерично-маслените култури са с обратен знак. Стопаните започнаха да изхвърлят току-що ожънатите количества с лавандулов цвят, тъй като цените в дестилериите надхвърляха печалбата от маслото. Други директно влязоха и разораха нивите с трайни насаждения, за да заложат на по-сигурното според тях отглеждане на зърно. Очертава се 2023 г. тенденциите в производството на лавандула да продължат със същия знак и да поставят много сериозни въпроси за решаване. Един от тях е каква ще е съдбата на създадените за кратък период множество дестилерии в Добричка област.