Отглеждане и използване на лавандула у дома

19/12/2014, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 39 гласа
19/12/2014
Тагове:
Отглеждане и използване на лавандула у дома

Лавандулата може да се отглежда както на открито, така и в саксия на балкона или у дома.

Приятния лавандулов аромат действа успокояващо, помага за намаляване на среса и носи хармония в стаята.

Тя е многогодишно вечнозелено растение, достигащо височина до 50 см. Отглежда се както с декоративна цел, така и като подправка и ароматна билка.

Ценно медоносно растение е.

Лавандулата е сравнително устойчива на суша и на студ.

Ако искате да я отглеждате в саксия изберете по-голям съд – широка саксия или направо малко буренце. За почва използвайте смес от градинска пръст, оборски тор и пясък. Добре е да направите дренаж на съда с пясък и дребни камъчета.

Поливайте умерено, но редовно, обогатявайте почвата с минерални торове.

В дома ви лавандулата ще се чувства най-добре до светъл прозорец, тъй като обича топлина и слънчева светлина, чудесно ще краси също така и балкона.

Важно е също така често да премахвате прецъфтелите цветове.

Размножаването става чрез вкореняване на резници. При достатъчно влага и топлина те се вкореняват за около 30 - 40 дни. През това време е важно съда да е покрит с полиетилен, като периодично се проветрява за кратко и почвата да се полива редовно.

Лавандулата чудесно се комбинира с джоджен, розмарин, карамфил, здравец. Тя внася свежест, краси дома ви и излъчва приятен успокояващ аромат.

Лавандулата притежава и множество лечебни свойства.

Използва се в хомеопатията, ароматерапията и алтернативната медицина при лечение на депресия, безсъние, нервно напрежение, главоболие, изгаряния, екземи, дерматит. Етеричното масло, извличано от лавандулата помага за намаляване на стреса, използва се при множество кожни проблеми.

Лавандулата се прилага също така и в кулинарията.

За какво да използваме лавандулата у дома?

В банята – няколко капки лавандулово масло в топлата вана е отлична ароматерапия и прекрасно средство за успокояване на нервно напрежение.

В спалнята – за спокоен и здрав сън капнете 3 - 4 капки лавандулово масло върху възглавницата или поставете торбичка със семена от растението под възглавницата си.

За освежаване на въздуха в стаята – смесете 3 – 4 капки лавандулово масло с 10 капки бадемово масло и изсипете получената смес в отворен съд с вода. Оставете за няколко часа.

Против молци – изсушеният цвят от лавандула поставете в гардероби, скринове и шкафове за съхранение на дрехи.

В кухнята – лавандулата се използва при различни печива – сладки и солени. Лъжичка сушена лавандула в тестото за бисквитки ще украси сладките с чаровни лилави лунички.

Изсушена лавандула, смесена със захар може да се използва за подслаждане и ароматизиране на чай, домашна лимонада, мармалади.

Не на последно място лавандулата е прекарасно украшение за вашия дом.






Лавандулата може да се отглежда както на открито, така и в саксия на балкона или у дома. Приятния л