Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените мнения и становища обаче са само на автора (авторите) и не отразяват непременно мнението и становището на Европейския съюз. Нито Европейският съюз, нито предоставящият орган носят отговорност за тях.
Европейския съюз

Пелети от лавандула и българска стевия - част от иновациите на "Агра 2018"

Пелети от лавандула и българска стевия - част от иновациите на "Агра 2018"

© Селскостопанска академия

Селскостопанската академия участва с 19 новости на изложението "Агра 2018" в Пловдив заедно с 25-те си института.


Сред разработките е нов висококачествен сорт домат алено сърце с традиционен български вкус и аромат, представен от Института по зеленчукови култури "Марица". По съдържание на вещества с антиоксидантно действие – аскорбинова киселина, общи багрила и ликопен, сортът превишава биволско сърце. Съчетанието на приятен сладко-кисел вкус и типичен доматен аромат с добър външен вид и нежна текстура определят сорта като подходящ за прясна консумация. Сортът е с добра адаптивна способност и може да се отглежда както в култивационни съоръжения, така и на открито. При оранжерийни условия добивите са 5 -7 хил. кг от декар, а при полски - 4-6 хил. кг от дка.

Пелети от лавандула и българска стевия - част от иновациите на "Агра 2018"

© Селскостопанска академия


Опитната станция по поливно земеделие - Пазарджик, съвместно с Института по зеленчукови култури – Марица, са създали нов уникален сорт ивайловска капия. Сортът е висококачествен – пиперът е по-едър и месест от останалите български сортове капии. Добивите са от 5 до 10% повече за останалите сортове, които средно е 3.5-4 тона. Има високо съдържание на сухо вещество и лесно се бели.


Един от най-новите сортове на Института по земеделие – Карнобат, е зимен двуреден сорт ечемик "Дария". Сортът е признат за оригинален през 2016 година. Той е високоустойчив на студ и на основните болести по това растение. В допълнение той е и високопродуктивен - до 923.4 кг от декар, това е в рамките на 2.6-16% повече от другите сортове.

Пелети от лавандула и българска стевия - част от иновациите на "Агра 2018"

© Селскостопанска академия


Земеделският институт – Шумен, е разработил първия български сорт стевия, който носи името "Стела". Понастоящем стевията остава естествен заместител на захарта. Увеличеният потребителски интерес към натуралните хранителни добавки означава, че продукти като стевия ще бъдат обект на голямо внимание от страна на потребителите, смятат учените. Сортът може да се отглежда във всички райони на страната при поливни условия. Притежава относително добра устойчивост на гъбни болести.


Институтът по почвознание, агротехнологии и защита на растенията "Н. Пушкаров" съвместно с Руския държавен аграрен университет – Московската селскостопанска академия "К. А. Тимирязев", е разработил пелети от отпадната биомаса от лавандула. Пелетите са с минимално съдържание на прахова фракция и здравина над 90%, подходящи за изгаряне в пелетни горелки.


Новост от европейски мащаб е високобелтъчният хляб, подходящ за болни от диабет и сърдечно-съдови заболявания. Той е разработен от Института по криобиология и хранителни технологии, произвеждащ ястия за космонавти.


Институтът по криобиология и хранителни технологии представя високобелтъчен хляб "Зърнея" . Продуктът съдържа повишено количество биологично активни субстанции като β-глюкани, омега-6 мастни киселини, микро- и макроелементи като калий, калций, манган, желязо, мед, цинк, селен, магнезий и витамини от група В. Миксът от брашна съдържа незаменимите аминокиселини лизин, триптофан, хистидин, фенилаланин, левцин, изолевцин, треонин, метионин, валин и аргинин. Хлябът може да се прилага профилактично при диабет, онкологични и сърдечно-съдови заболявания.


Пелети от лавандула и българска стевия - част от иновациите на "Агра 2018"

© Селскостопанска академия

Институтът за изследване и развитие на храните представя диетични безглутенови кексчета, в които се използва брашно не от пшеница, а от царевица и нахут, а захарта е заменена с брашно от рожков и естествен подсладител с ниска енергийна стойност. Пастетът от птиче месо и зеленчуци, обогатен с пробиотици, е с по-малко мазнини и повече протеини.


Посетителите на изложението могат да купят на място посадъчен материал, както и да получат съвети и консултации от учените и за другите изложени продукти и технологии. Сред тях са нов пасищен райграс, нова технология за отглеждане на орехи и др.