Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадова торта с лавандула

Снимка за Шоколадова торта с лавандула
240
Време за приготвяне: 2 часа + 3 часа престой в халдилника
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Според тази пространна рецепта шоколадовите пеперуди прекарват есента върху торта с аромат на лавандула и лешници и то най-вероятно в дома ви.

СъставНеобходими продукти за 16 порции

  1. 6 белтъка
  2. 300 г пудра захар
  3. 200 г смлени препечени лешници
  4. 1 ч. л. настъргана лимонова кора
  5. 1 с. л. брашно
  6. за белия крем:
  7. 300 мл сметана
  8. 200 г бял шоколад
  9. 1 шушулка ванилия
  10. 3 стръка лавандула
  11. 100 г цели лешници
  12. за розовия крем:
  13. 100 г сметана
  14. 100 г бял шоколад
  15. 200 г къпини, ягоди и малини
  16. 1 с. л. коняк
  17. за украса:
  18. 200 г бял шоколад
  19. 100 г тъмен шоколад
  20. 5-6 цели кестена
  21. 2 твърди бели захарни бонбона

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Захарта и лешниците за блатовете се смесват и се разбъркват. Слагат се в неразбитите белтъци и се поставят на котлона, докато се сгъстят. Охлаждат се и се добавят брашното и лимоновата кора.

  2. 2.

    Върху хартия за печене с молив се рисуват кръгове с диаметър 26 см, които се напълват с лешниковото тесто. Получават се 4 блата. Пекат се във фурна загрята на 180° С за 10 мин. Охлаждат се.

  3. 3.

    За белия крем шушулката ванилия се разрязва по дължина на две, с нож се изстъргват семенцата и заедно с шушулките и лавандулата се добавят към сметаната. Сметаната се кипва за 1-2 мин., махат се шушулките и лавандулата и се добавя към нарязаният шоколад. Разбърква се, докато се разтопи шоколадът. Съдът се слага в купа с лед и вода и кремът се бърка, докато се охлади и сгъсти. Слага се в хладилника за 3-4 часа.

  4. 4.

    За розовия крем плодовете се намачкват с вилица. Сметаната се кипва и се излива върху нарязания шоколад. Добавя се конякът и се разбърква, докато изстине. Слагат се плодовете и се оставя в хладилника за 4 часа.

  5. 5.

    Тортата се сглобява, като първият блат се намазва с една трета от белия крем, поставя се вторият и се намазва с целия розов крем, третият блат се намазва с бял крем, слага се последният блат и цялата торта се намазва с бял крем.

  6. 6.

    Белият и тъмният шоколад се стопяват отделно на водна баня или в микровълновата фурна. Не бива да се загряват повече от 50˚ С. Разбъркват се, докато температурата падне до 32˚ С. Дълги ленти от гъвкаво пластмасово фолио с ширина равна на височината на тортата се намазват с четка с тъмния шоколад и отгоре се намазва тънък, но непрозрачен слой от белия шоколад. Залепват се около тортата и тя се слага в хладилника, докато се стегне добре шоколадът. Лентите се отлепват.

  7. 7.

    Чисто парче опаковъчно фолио с мехурчета (bubble wrap) се изрязва във форма на цвете. Намазва се от релефната страна с бял и черен шоколад. Оставя се да се стегне в хладилника, найлонът се отлепва и шоколадовото цвете се залепва върху тортата.

  8. 8.

    Кестените се топват в белия и черния шоколад и се залепват на купчинка върху шоколадовото цвете.

  9. 9.

    С останалия шоколад се шприцоват върху шаблон 2 пеперуди. Когато крилата им се стегнат, се сглобяват върху лист картон, сгънат във форма на хармоника с малко стопен черен шоколад. Отново се охлаждат и се слагат върху тортата.

  10. 10.

    Бонбоните се натрошават и се поръсват върху хартия за печене. Слагат се в загрята фурна на 180˚ С, докато се разтопят. Охлаждат се, за да се втвърдят отново и полученият елемент се слага върху тортата.


Галерия
Подходящи типове вина
Окт. 2010
Още подобни рецепти
Коментари