Отчайваща цена на лавандулата – 40 лв. за килограм масло

Между 80 и 100 лева е била миналогодишната цена
Преработвател обяснява спада със залежали количества от 2012 г.
лавандула

Лавандулата заема 36 645 декара

Нищо добро не предвещава началото на кампанията по прибирането на лавандулата. Ако миналата година килограм лавандулово масло се заплащаше на производителите по 80 до 100 лева, тази година стартът е 40 лева.

Прибирането на цвета започна в началото на седмицата. „За качество ще можем да говорим в края на кампанията“, заяви Стефан Иванов, управител на най-голямата розоварна в региона „Розабул“ в  с.Черноземен. Според него около средата на следващия месец ще е приключила жътвата на етерично-масленото растение.

„Не плащаме на килограм цвят, както е при розата, а на килограм масло“, уточни Иванов.

Стефан Иванов, управител на Розабул

Стефан Иванов

Преработвателите избират тази мерна единица, тъй като в страната има 5-6 най-популярни сорта, които са с различен рандеман. Това са „Севтополис“, Рая“, „Дружба“, „Юбилей“ и други.

Причината за ниската цена на маслото е в това, че при преработвателите има големи количества, които още не са реализирани на пазара. „Има свръхпроизводство, задръстени сме с непродадена стока“, твърди управителят. Около 80-85 процента от лавандуловото масло се изнася предимно във Франция, но и навсякъде, където се намери купувач.

Миналата година България се превърна в най-големия световен производител на масло от лавандула. До 2008 г. първенството се държеше от Франция. Френските насаждения обаче заболяха и това даде шанс на българското производство да заеме челна позиция. Успоредно с намаляването на площите във Франция се случиха две неща. Световната цена на маслото от лечебното растение се увеличи до над 100 евро за килограм, а българските полета, заети с него се разрастнаха.

Ако през 2010 г. България е произвеждала 25 тона лавандулово масло, пред 2012 г. то вече е било 90 тона. През 2010 г. световната цена на маслото е достигнала 110 евро за килограм, а пред 2012 г. – между 70 и 80 евро.

През 2012 г. Министерството на земеделието и храните отчете, че в страната има 36 645 декара, заети с тази култура. Средният добив от декар е бил 241 килограма цвят. Рандеманът в началото на кампанията е бил 100-130 кг цвят/1 кг масло, а в края – 60 кг цвят/1 кг масло.

Leave a Comment