Лавандула - Действие и приложение:

Лавандула има успокояващо нервната система действие,  лавандула премахва спазмите на гладката мускулатура, има и болкоуспокояващо и дезинфекционно действие.

 

Билката се използва при нервна възбуда, лавандула е използва и при неврастения, тя е полезна при безсъние. Други случаи в които се използва лавандула са главоболие и невроза. Лавандула се прилага се в народната медицина при стомашно-чревни колики, при газове в червата. Външно под формата на бани лавандулата действува успокояващо. Етеричното масло, приложено върху кожата, има дразнещо (ревулзивно) действие, зачервява кожата и успокоява ревматични и невралгични болки. Цветовете на лавандулата са добро средство за предпазване на дрехите от молци.

Лавандула - Описание:

Лавандула

Лавандула е силно разклонен, 30 - 80 см висок полухраст с многобройни възходящи или изправени стъбла. Цветоносните клонки са четириръбести, в основата гъсто облистени, нагоре с дълго безлистно междувъзлие и на върха с класовидно съцветие. Листата са срещуположни, приседнали, продълговато линейни, 2 - 6 см дълги и 2 - 6 мм широки, целокрайни, сивозелени, с подвити ръбове. Цветовете са синьовиолетови, събрани по 6 - 10 в лъжливи прешлени, образуващи прекъснати класовидни съцветия. Чашката е тръбеста, петделна, синьо оцветена. Венчето е двуустно, с горна двуделна и долна триделна устна. Тичинките са 4. Плодът при узряване се разпада на 4 орехчета. Цъфти юли - август.

Лавандула - Използвани части:


Още по темата Мигрена - Причини и Симптоми на Мигрената. ГлавоболиеБезсъниеСърдечна неврозаНеврастенияМелатонин - естественият хормон на съня. MelatoninЗащо са опасни лекарствата "за нерви"Използват се цветовете (Flores Lavandulae) и полученото от тях. етерично масло (Oleum Lavandulae).

Лавандула - Начин на приложение:

За вътрешна употреба лавандулата се използва под формата на запарка, като 1 супена лъжица дрога се залива с 250 см3 вряща вода и се оставя да кисне 2 часа. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно.

Лавандула - Лечебни съставки:

Лавандула съдържа около 3% етерично масло, основни съставки, на което са естери на алкохола линалоол и главно линалилацетат (30 - 60%), придаващ характерната приятна миризма. Освен това в маслото се съдържат борнеол, цинеол, гераниол и други терпени. Наред с етеричното масло в дрогата се съдържат до 12% танини, захари, антоциани, органични киселини, минерални соли и др.

Лавандула - Къде се среща?

Лавандула се отглежда се главно в Карловско и Казанлъшко, а също и в други райони на страната с надморска височина до 1000 м.